lördag 29 september 2012

Lapptäcke del 4

Det går framåt, om än så långsamt. Större delen av bitarna är bara tejpade på kartongen just nu.Varje moment för sig tar ju sån tid! 
Först måste jag klippa ut kartongen i rätt storlek, sen tejpa fast tyget så det får rätt form. Och efter det så måste jag sy ihop alla bitarna också. Det är inget snabbt arbete, jag säger då det! 

Och nu har jag börjat fundera på en annan sak. När jag väl är färdig med att sy ihop bitarna så kan jag ändå inte hindra tyget från att repa upp sig så att sömmarna släpper. Så jag tror att jag behöver köpa vliselin som kan fästa fast sömsmånen mot resten av tyget. Det borde förlänga livslängden på täcket lite, hoppas jag.

Problemet uppstod eftersom sömsmånen var för liten till att börja med, och eftersom jag är för lat för att fålla 400 bitar. Men som sagt, jag hoppas att vliselinen ska lösa problemet.

6 kommentarer:

 1. Blir fint...men om alla bitar är fyrkantiga...varför pappersbitar...varför inte sy på maskin direkt? Lätt att sicksacka fållarna då. Pappersmallar brukar man ju ha när det är 3-kanter o likn. Älskar lapp-arbeten :-))

  SvaraRadera
 2. För att det är svårt att få allt helt rakt då. Hur rakt jag än klipper som verkar det som att det ändå inte vill bli rakt när jag syr. Därav pappersbitarna.
  Och sen så är jag väl något av en självplågare som tycker att det är lite kul med att göra jobbet för hand. Och inte som att det är bråttom med att få klart det, kul att dra ut på det hela lite.
  Men vliselin, låter det som en bra idé tycker du?

  SvaraRadera
 3. Om man har en mall och ritar runt om exakt där man ska sy, och sen syr ihop i långa remsor som man sen syr ihop med varann blir det ganska bra. Fast visst kan det vara svårt att få "kryssen" precis mitt för varandra. Gjorde en liten väggbonad av lappar ungefär vid den tiden Lovisa föddes, satte vlieselin på baksidan, mycket snyggt. Men nu 20 år senare såg jag att vlieselinet hade gulnat och färgat av sig på de vita lapparna, ser inte roligt ut alls. Vet inte om det är kvalitetsskillnad eller nåt ämne i tygerna som fått fram detta. Men visst kan det vara kul att pilla för hand, oj vad jag blir sugen! Ska vi ha syjunta du och jag ;-)

  SvaraRadera
 4. Ah, det där hade jag inte tänkt på, smart! Nästa gång får jag göra på det sättet ;) Så behöver jag inte klippa ut lika många mallar som jag gjort denna gången xD
  Men var störigt med att vlieselinet färgat av sig, dock har jag inte så mycket vitt ju, enda är i det mönstrade tyget där jag tagit alla de andra färgerna från. Men jag ska till Stoff & Stil imorgon så ska fråga expediten när jag köper det.

  Och syjunta låter super, säg bara till!

  SvaraRadera
 5. Det jag tänkte på också var ju att vlieselinet styver upp tyget en hel del, så det hjälper till att hålla det snyggt. När man tvättar det så blir det nog annars lite skrynkligt om man har otur. Dock så kommer jag ju sy rakt igenom också så det blir nog bra vilket som. Men vlieselin it is, hur som helst!

  SvaraRadera
 6. Hur styvt man vill ha det beror väl på vad man ska ha lapp-arbetet till. Ska det hänga på väggen som tavla vill man ha det styvt, men ska det bli ett täcke med stoppning ska det vara mjukt, och om det ska vara av modell överkast ska det kanske vara lite mittemellan. Att sy fast lapparna mot lakansväv tror jag blir rätt lagom då, och sen kan man ju fodra baksidan efter det. Finns nog många sätt. Ska det tvättas ofta vet jag inte om vlieselinet är så hållbart(?) Väntar med spänning på fler bilder!

  SvaraRadera