tisdag 7 maj 2013

Intressant statestik

Idag när jag var inne på min favoritgrupp på facebook --> Varför apor aldrig bär rosa klänning (ett diskussionsforum för genus och feminism) så hade någon av dessa apor länkat till en app som dennes vän skapat. Nyfiken som jag var var jag tvungen att testa den.

Appen går ut på att den analyserar ens vänners visningsbilder och kommentarerna där till för att se vilka ord som användes i tjejers respektive killars kommentarsfält. Och även om jag inte blev det minsta förvånad så är detta ett väldigt smart sätt att visa hur ojämt fördelat komplimanger och fokus på utseende är. 

Nu har jag tydligen betydligt fler tjejkompisar än killkompisar på facebook, men statistiken talar ju ändå för sig själv.
Killars kommentarer handlar tydligen mest om hur enormt roliga de eller bilderna de lägger upp är, medans tjejernas kommentarer mest handlar om hur tjejerna ser ut, eller hur personen/djuret/husbilen ser ut på bilden de lagt upp.

Något att notera är hur vanligt just ordet tack är bland tjejerna. Tydligen så behöver tjejer komplimanger och de måste säga tack, eftersom de är tjejer och måste vara väluppfostrade

Personligen gillar jag inte komplimanger, och får jag en så anstränger jag mig för att inte ta åt mig av den. Det är nämligen inte viktigt hur fin min klänning råkar vara, eller hur snygg jag är i håret. 
Får jag en komplimang för mitt hår hänvisar jag hellre till min frisör (som verkligen är skitgrym, för mitt hår är skitsnyggt) än säger tack. Att säga tack är att visa att hur jag ser ut är något att fästa sig vid. 

Självklart lägger jag tanke på hur jag klär mig, och jag vill självklart se bra ut. Men det handlar ju mer om att ser bra ut för min egen skull än för någon annans skull. Det är inte som att jag stiger upp på morgonen, klär mig i rosa tyll och klänning bara för att jag inte vill att busschauffören ska kolla snett på mig (vilken hen antagligen gjort om jag kom iförd rosa tyll anyway). 

Men hur vida jag är snygg eller ej påverkar inte hur bra jag är på att göra olika saker, och att någon ger mig en komplimang gör mig i och för sig fortfarande glad (om det kommer från någon vars åsikt jag värdesätter),  men det påverkar inte något resultat i vad det än är jag producerar. 

En sista grej, om man kollar på hur många bilder tjejer och killar har lagt upp, så lägger tydligen varje enskild tjej upp ca 10 bilder fler än killar. Nyfiken på hur detta kommer sig...

2 kommentarer: