fredag 21 december 2012

Film film, mera film

En film om dagen är ju bra. Eller två. Eller så många du orkar trycka in. Tänkte berätta lite om filmerna jag sett den senaste tiden.

Igår så snabb/slökollade jag på 3 (!) olika filmer. Först läste jag om The Secret Garden och fick en sådan lust att se den. Maggie Smith är ju med i den och hon är ju så bra. Och sen så var det en av mina favoritböcker när jag var yngre så tänkte att den kan ju vara kul att se. 


Det var den, det är en väldigt bra film faktiskt. Inget som jag har lust att kolla på igen idag kanske, men om ett år? Fast jag ligger antagligen lite över målgruppen i detta fallet, men det bekymrar mig sällan. 
En bra film är ju en bra film. 
Men ja, bortskämd, snorkig flicka (Mary) har taskiga föräldrar, föräldrar dör i jordbävning, flicka skickas till taskig, ingift morbror och får lära sig ta hand om sig själv lite mer. Och upptäcker hur det är att inte vara så bortskämd. Och att hon har en kusin. Och en massa annat. 

Efter The Secret Garden så hade jag blivit nyfiken på American Beauty, efter att ha läst om den någon annanstans. Så den var jag tvungen att slå på direkt den med. Detta var ju då en väldigt konstig film tycker jag, då jag inte riktigt förstod vad den handlade om.
Det är då Kevin Spacey. Och hans liv är ganska så tråkigt, hans jobb är kasst, hans fru är respektlös och dominerande. Deras dotter är tonåring och hamnar i kläm mellan sina föräldrar. 
Och sen typ flippar han ur totalt. Börjar röka på, ragga på dotterns bästa kompis Angela (som dessutom har världens daddy isuess och raggar tillbaka) och sätter igång att träna som en tokig. Och sen slutar det med att han blir skjuten av någon helt annan än man trodde skulle skjuta honom. 
Jag måste ha missat något vitalt i min snabbkollning av denna filmen, för jag har ingen aning om varför snubben som sköt honom, sköt honom. 
Men ja, vill inte spoila, men jag hittar inte riktigt poängen med den. 

Sista filmen jag såg igår var (500) Days of Summer. Det var första gången jag såg den, hade hört talas om den men hade ingen aning alls om vad den handlade om. 


Först av allt så är det en film med Joseph Gordon-Lewitt. Bara det räcker för mig, för han är en av mina favoriter just nu. Så utomordentligt gullig att man bara blir förbannad på Summer för att hon inte kan älska honom tillbaka. Hur som helst, för att vara en romcom film så är den ändå väldigt bra, mestadels tack vare Joseph. Tycker inte alls lika mycket om Zooey Deschanel. Hon irriterar mig lite. Men det kan vara karaktären också, jag hade då inte haft något emot att träffa en kille som Tom. Ränna runder och klaga på honom och tycka kärlek är värdelöst. Pyttsan! Vissa har det för bra.

Detta var då gårdagens filmer. Men det är ju inte de enda minnesvärda filmer jag sett denna veckan. 
En film jag sett var The Rocky Horror Picture Show. Nu har jag hört talas om denna ett tag, men min nyfikenhet väcktes på riktigt först när Glee (mitt älskade Glee xD)  gjorde avsnittet The Rocky Horror Glee Show i andra säsongen. Men sedan har jag aldrig fått tummen ur och faktiskt sett den. 
Men i helgen var det dags. Detta är då en brittisk kultfilm (enligt wikipedia) från -75, en musikal med en sjungande transvestit i huvudrollen. Transvestiten, eller Dr. Frank-N-Furter spelas av Tim Curry, och han porträtterar en väldigt intressant professor.


Det är då Janet och Brad, som efter ett bröllop är påväg hem när deras bil går sönder.  De går då till närmsta hus, vilket råkar vara ett slott som är det enda i närheten. Och i slottet så bestämmer sig Dr Frank-N-Furter sig för att använda sig av Brad och Janet i ett av sina experiment. Det är som ni antagligen gissat redan, en väldigt spacead film, betydligt galnare än American Beauty. Men en helt annan sorts film. American Beauty hade ju ändå ett sorts allvar, medans en musikal sällan känns seriös över huvud taget, mest genom att vara en musikal. 

Slutligen, inte den sista filmen jag kollat på i veckan, men den sista jag orkar berätta om. The Perks of Being a Wallflower, en film från i år med Emma Watson, Logan Lerman och Ezra Miller. Emma har man ju sett som Hermione i Harry Potter, så det var ju kul att se henne i något nytt. Det var faktiskt den enda anledningen till att jag bestämde mig för att se den. Ezra å andra sidan har jag aldrig tidigare sett någonstans. Men han är riktigt bra
Och sen Logan. Han är ännu ganska ung (till och med ett år yngre än mig), men han ändå varit med i Patrioten, Percy Jackson  och den senaste filmen om De Tre Musketörerna, dock bara de senare 2 som han har en av huvudrollerna. 
Men nu skulle jag berätta om filmen han var med som jag såg senast. 


The Perks of Being a Wallflower handlar då om Charlie, en deprimerad tonåring (ovanligt) under hans första år i high school. Han är väldigt ensam och det hjälper ju inte alls mot depressionen. Men så lyckas han ta mod till sig och lär till slut känna Sam och Patrick. De är plastsyskon, bästa vänner och går sitt sista år i high school, och även om de är stabilare än Charlie så har även de sina problem.
Den är sorglig, fin, löjlig och rolig, på en och samma gång. Dock måste jag även här ha missat någon detalj i det hela, där är en scen (spoileralert) där Charlies läkare berättar för hans föräldrar om vad hans aunt Helen gjorde mot honom som gjorde honom så störd att han nyss försökt ta livet av sig. Dock fattade jag aldrig exakt vad det var hon hade gjort. Trots detta lilla irritationsmoment så tycker jag att det är en väldigt sevärd film.  Aunt Helen spelas för övrigt av Melanie Lynskey, som också gör den skruvade Rose i Two And A Halv Men.
Men hon är inte med i så många scener här.

Det var allt från filmrecensenten Annika i afton. God kväll.

1 kommentar:

  1. Såg America Beauty för en massa år sedan och tyckte att den var minnesvärd, varför kommer jag inte ihåg just nu, måste nog se om den igen. Värsta filmen jag någonsin sett är discoversionen (med Michael Jackson) av trollkarlen från OZ. En film vars titel jag aldrig glömmer är "Boxing Helena" (kan ha varit samma regisör som "Twin Peaks" En riktig mara i konstighet :-)

    SvaraRadera